Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
09 Октомври в 09:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Босненската Република Сръбска ще строи свой участък на 'Турски поток'догодина
AКРОСС/ Босненската Република Сръбска ще получава природен газ през специална тръба на газопровода "Турски поток", чието изграждане започва догодина. Това съобщи министърът на енергетиката на населената предимно със сърби съставна част на Босна и Херцеговина Петар Докич, цитиран от ТАСС.
"Република Сръбска е готова за проекта и сме взели нужните решения за него,"продължи той. По думите му вече е избрано и мястото - успоредно на магистралата, която ще свързва Белград и Република Сръбска. Заради това решение изграждането ще започне едва следващата година, тъй като полагането на газовата инфраструктура в този случай е обвързано със строителството на магистралата.
Освен Биелина, Зворник и Източно Сараево (в последните два случая газопреносната система е от 70-те години на миналия век) Република Сръбска като цяло няма такава мрежа и това прави проекта, на който се възлагат "големи надежди", много важен за страната, допълни Дочик. Според него изграждането на разклонението на "Турски поток"би трябвало да започне веднага след завършването на сръбския участък (също предвидено за догодина"
Република Сръбска по-рано сключи споразумение с "Газпром"за доставки по бъдещия газопровод. При посещение на изпълнителния директор на руския енергиен гигант Алексей Милер бе обсъдено и изграждането на газова инфраструктура в столицата Баня Лука, както и на захранвана с газ електроцентрала
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?