Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
21 Януари 2018г. в 15:08 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Ципрас: Трябва да признаем - вече 25 години Република Македония вече е призната под това име
/КРОСС/ Учудващо или не, излъченият от националистическата партия СИРИЗА премиер на Гърция Алексис Ципрас, не подкрепи протеста на десетки хиляди гърци, които излязоха по улиците на Солун, за да изразят категорична позиция „Македония"да не бъде включвано в името на държавата, която понастоящем в южната ни съседка наричат Бивша югославска република Македония.
Както Гърция не признава държавата под консистуционното ѝ име Република Македония и в последните дни се водят преговори между двете страни за разрешаване на спора.
„Призовавам нашите съграждани да бъдат трезви и да разграничават това, което е добре за националния интерес и това, което не е. Липсата на решение по спора за името го подкопава. В продължение на 25 години нашите съседи са признати под името Република Македония от редица страни по света, докато ние се борим навсякъде, да ги наричат Бивша югославска република Македония. И не е абсурдно да се включи наименованието „Македония"в едно съставно име - географско, но така че за всички да е ясно, че то няма да съдържа претенции към историята и териториалната цялост на други народи", обяви Ципрас, цитиран от БГНЕС.
Любопитно е, че само преди ден гръцкият министър-председател обаче обяви, че нямало такона нещо като македонска нация.
 
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?