Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
12 Декември 2019г. в 16:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Демографската криза в Гърция е национален проблем
/КРОСС/ Демографският проблем на Гърция е национален проблем, заяви президентът на страната Прокопис Павлопулос.
Той подчерта, че за съжаление, Гърция се намира на върха на демографския си проблем преди всичко заради ниската раждаемост, както и заради миграцията на младите хора в западните държави. Според прогнозите, до 2050 г. населението на страната може да намалее до 10 милиона души, а по-песимистичните данни предвиждат до 8,3 милиона граждани, съобщи МИА.
„Показателно е, че индексът на фертилитет след 1981 г. постоянно намалява. Към и без това ниската раждаемост, в годините след дълбоката икономическа криза се добави и миграцията на стотици хиляди млади гърци в търсене на по-благоприятни условия за живот и личностно развитие. Данните сочат, че между 2011 г. и 2015 г. населението на Гърция е намаляло от 11,2 на 10,8 милиона. Освен това, очевидно лошите прогнози за демографското ни развитие водят до приблизителна оценка, че до 2050 г. общото население на Гърция ще намалее допълнително до 10 или дори 8,3 милиона", каза Павлопулос.
Според президента на страната, проблемът трябва да се реши съвместно с останалите държави-членки на ЕС, които се сблъскват със същата реалност. Освен това Гърция трябва да създаде своя национална демографска политика, подчерта Павлопулос.
 
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?