Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
21 Януари 2018г. в 13:20 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
50 хиляди души скандират 'Македония означава Гърция'в Солун
/КРОСС/ Исторически многохиляден митинг се провежда в Солун. Неправителствени организации и сдружения на гръцки македонци протестират срещу употребата на името "Македония"като конституционно име на съседната държава.
Гърци от цялата страна, от островите и дори от чужбина пристигнаха в Солун за участие в днешния митинг. Над 50 хиляди души вече са в центъра на града пред паметника на Александър Македонски. Очаква се по предварителни прогнози броят им да стане над 200 хиляди.
С национални знамена и плакати "Македония означава Гърция"демонстрантите изразяват мнението на много от гърците, че в промяната на името на съседната държава не трябва да се включва "Македония". Последно социологическо проучване сочи, че 77% от анкетираните са на това мнение. В митинга участват представители на кметствата от цяла северна Гърция, както и депутати от партията "Независими гърци", която е част от правителството.
Църквата също взе страна в спора, но призова да не се организират протести. Солунският митрополит Антимос на литургия днес обаче покани вярващите за масово участие в митинга.
Медиите коментират днес, че митингът в Солун е "израз на национализъм".
Правителството продължава преговорите със Скопие за евентуалното ново име на Македония, но засега все още няма споразумение.
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?