Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
21 Януари 2018г. в 17:48 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Кралят на Йордания през американския вицепрезидент: Източен Йерусалим трябва да е столица на Палестина
/КРОСС/ Кралят на Йордания Абдула изрази тревогата си относно решението на Вашингтон да признае Йерусалим за столица на Израел и заяви, че израелско-палестинският конфликт може да бъде разрешен само с решението за две държави, съобщава "Ройтерс".
Абдула изрази позицията на страната по време на разговори с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Аман. Кралят повтори, че Източен Йерусалим трябва да бъде столица на бъдещата държава Палестина.
Йордания изгуби Източен Йерусалим и Западния бряг от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г.Кралят предупреди, че решението на САЩ подклажда радикализъм и напрежение.
„За нас Йерусалим е ключов за мюсюлманите и християните, както и за евреите. Ключов е за мира в региона и за мюсюлманите ефективно да се борят с изкореняване причините за радикализма", уточни той.
Обиколката на Пенс в Близкия изток започна в събота с посещение в Египет. Тя включва три държави - Египет, Йордания и Израел.
Пенс заяви пред египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, че САЩ биха подкрепили решение за две държави, ако Израел и палестинците постигнат съгласие по този въпрос, пише "Гардиън".
Това е най-високопоставената визита на американски представител в региона от декември 2017 г., когато Доналд Тръмп обяви решението си за Йерусалим.
Пенс поясни, че египетският лидер е описал възражението си относно решението на Тръмп като "разногласие между приятели".
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?