Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
27 Mай 2018г. в 13:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
'Обзървър': Брекзит застрашава прибирането на реколтата от ягоди във Великобритания
/КРОСС/ Под заглавие „Червена тревога: британските фермери предупреждават, че ще има недостиг на плодове“, вестник „Обзървър“ пише, че отглеждащите ягоди се опасяват, че реколтата ще изгние, тъй като работниците от Европа, предимно българи и румънци, избягват фермите, но проблемът не е само в Брекзит. 
Подобно на много други смятани за типично английски неща ягодата също е имигрант, дошла за първи път през 18-ти век на Острова. И по ирония на съдбата имигрантите са тези, които осигуряват ягодите за прочутите ягоди със сметана за кралицата и за наближаващия тенис-турнир в Уимбълдън, пише „Обзървър“. Добрата новина е, че въпреки ужасното пролетно време се очаква много добра реколта.
Лошата е, че няма кой да прибере реколтата. Изданието цитира фермери, че за разлика от предишни години европейците, които са предимно българи и румънци, сега избягват сектора и причината е Брекзит. Алистър Брукс от Фавершъм в графство Кент казва, че Брекзит е извадил на показ най-лошото в британците. В неговата ферма работят около 200 българи и румънци, на които от местното население е било заявено, че сега трябва да си ходят. „Обзървър“ обаче посочва, че не само Брекзит е фактор, а също подобряващите се условия за работа и намаляването на безработицата в някои европейски държави. Пълноценна работа у дома е за предпочитане пред сезонна в чужбина с много неизвестности, заключава изданието.
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?