Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
12 Януари в 15:06 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
ООН към страните членки: Гответе се за значителна миграция
AКРОСС/ „Страните в ООН трябва да се подготвят за справяне със значителни миграционни движения", предупреди генералният секретар на организацията Антониу Гутериш в публикуван доклад, цитиран от „Франс прес".„Страните членки трябва спешно да разработят стратегия за управление на големи миграционни потоци", подчерта Гутериш.
Той отбеляза, че има очевидно припокриващи се елементи в това предизвикателство и залозите в Глобалното споразумение за миграцията, което трябва да бъде договорено тази година, предава БТВ.
Според ООН официалните преговори се очаква да започнат през февруари, а на междуправителствена конференция в Мароко през декември да бъде приет документ. В края на миналата година САЩ обявиха, че се оттеглят от работата по споразумението заради разпоредби, които противоречат на новата имиграционна политика на президента Доналд Тръмп.
„Глобалното споразумение е възможност не само за страните членки, но и за системата на ООН, за възприемане на по-амбициозен подход за управляването на миграцията", подчерта в доклада си Гутериш.От 2000 г. броят на мигрантите по света се е увеличил с 49 процента, превишавайки двойно естествения прираст на световното население (23%), се казва в доклада.
Гутериш се позовава на данни на Международната организация по миграцията, според които мигрантите по света днес са около 258 милиона души, така че делът им от общия брой на населението е нараснал от 2,8 на 3,4%
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?