Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
21 Януари 2018г. в 18:01 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Осъдиха на смърт германска гражданка, била част от 'Ислямска държава'
/КРОСС/ Иракски съд осъди на смърт германска гражданка за членство в терористичната групировка "Ислямска държава", съобщава телевизионният канал "Ас Сумария", цитиран от БТВ.
"Централният наказателен съд разгледа делото на обвиняемата в тероризъм гражданка на Германия и я осъди на смърт по Закона за борба с тероризма", заяви говорител на иракския Висш съдебен съвет.
Той каза, че "в хода на разследването обвиняемата е признала, че е заминала от Германия за Сирия, а оттам за Ирак, повлияна от идеите на "Ислямска държава". Следствието е доказало, че германската гражданка е подпомагала джихадистите, участвала е в терористични актове, включително в нападения срещу служители на иракските сили за сигурност.
Присъдата може да се обжалва.
Жената, чието име не се съобщава, е първата чужденка, осъдена на смърт в Ирак за членство в групировката, отбелязва"Ройтерс".„Франс прес"добавя, че осъдената германска гражданка е от марокански произход и припомня, че през септември миналата година в Ирак бе осъден на смърт руски джихадист, задържан в Мосул.
Пред юли германското правосъдие съобщи, че в Мосул е било задържано и 16-годишно момиче с германско гражданство.
По германски данни за последните пет години от страната са заминали около хиляда ислямисти, решили да воюват на страната на джихадистите в Сирия и Ирак. От тях около 300 са се върнали в Германия, а 150 са загинали в конфликта, отбелязва ТАСС.
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?