Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
18 Юли в 08:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
САЩ извадиха Турция от програмата за Ф-35, Анкара протестира
AКРОСС/ Отстраняването на Турция от програмата за американските изтребители Ф-35 е несправедливо и може да се отрази на отношенията между Турция и Съединените щати. Това пише в изявление на турското външно министерство - първата реакция, след като снощи Белият дом официално обяви, че налага мярката в отговор на сделката за руските противоракетни системи С-400.
„Тази едностранна мярка не е в духа на НАТО и не се основава на законови мотиви", пише още в изявлението на турското външно министерство. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира темата на ежегодния форум по сигурността в Аспен, Колорадо, като заяви, че е загрижен от изваждането на Турция от програмата за Ф-35.
„Руската противоракетна система С-400 е невъзможно да бъде интегрирана във военновъздушната отбрана на НАТО и Турция е не е искала такова нещо", каза Столтенберг. Очаква се всички турски пилоти, които са на обучение в Съединените щати в рамките на програмата за Ф-35, да напуснат страната до 31 юли, обяви американският заместник-министър на отбраната Елън Лорд.
"Тук съм, за подчертая три неща - първо Съединените щати имат пълна увереност за програмата Ф-35, второ другите ни партньори са на едно мнение с нас за отстраняването на Турция и трето, както и президентът Тръмп заяви, Съединените щати все още ценят стратегическото пратньорство с Турция", заяви американската заместник-министърка на отбраната Елън Лорд
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?