Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
25 Март в 07:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Вирусологът от Италия, който предвиди взрива от епидемията с коронавирус, бие нова тревога
AКРОСС/ Известният италиански вирусолог Роберто Буриони, който първи би аларма за опасността от разпространението на вируса в Италия и в началото никой не му обърна внимание, сега предупреди останалите държави на Стария континент да не правят същата грешка, като сънародниците му.
"Не подценявайте опасността. Италия правеше това в продължение на една седмица, някои хора я наричаха просто обикновен грип, а един лекар твърде неуместно каза, че това ще отшуми само за две седмици", посочи той в интервю за ДПА. Буриони, 57-годишен професор по микробиология и вирусология в университета "Вита Салюте Сан Рафаеле"в Милано, е най-известният вирусолог в Италия.
"За съжаление, още от времето на Юлий Цезар, хората искат да вярват, че онова, което те желаят, ще се случи", казва той, цитирайки думите на знаменития римския император от неговите "Записки за Галската война". Без строги ограничителни мерки в целия континент, предупреждава той, една страна може да успее да отбие атака на вируса, а след това да бъде отново заразена от съседите си, които са възприели по-мек подход.
Рискът е "очевиден", казва професорът, цитиран от БТА. Сега, когато Испания, Франция и Австрия вървят по пътя на Италия с драстични мерки за ограничаване на заразата, Буриони казва, че е време Европа като цяло да се окаже на висотата на отговорността си. "Много важно е Европа да покаже някакво единство
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?